Erfgoed Festival

Van 23 mei tot en met 22 juli vindt het Gelders Erfgoedfestival plaats. Met het thema van dit jaar - de grenzen van Gelderland - is het vanzelfsprekend dat ook Limburg hier een rol in speelt!

Het erfgoedfestival laat het publiek door theater, pop-up tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en nog veel meer kennismaken met de interessante grensverhalen. Hieronder delen we een deel van het Limburgse programma. Je vind alle evenementen in Noord-Limburg op deze pagina. Het volledige overzicht van alle activiteiten rondom het Erfgoedfestival vind je hier

De Tachtigjarige Oorlog op de Mookerheide 

Beleef het verhaal van de Oranjes en de slag op de Mookerheide! Tijdens dit dagvullende programma (op 29 mei en op 6 juli) wordt je meegenomen in een presentatie over de Tachtigjare Oorlog. Na een heerlijke lunch ga je samen met een gids een historische wandeling maken, natuurlijk op de Mookerheide

Mookerheide

Met Gennepse stadsdichter op audiotour

Met technieken van nu de historie van toen ervaren: dat kan in het historische Gennep. Laat je door je smartphone rondleiden door de Gennepse stadsdichter. In dichtvorm vertelt hij over de bijzondere bezienswaardigheden die Gennep rijk is. Via de GPS-functie op je telefoon wordt je rondgeleid. Foto's en tekst geven extra verdieping. Zodra je nabij een nieuwe bezienswaardigheid komt, krijg je het bijpassende stadsdicht te horen. 

Goed om te weten
Deze audiogids ontwikkeld door Bezoekerscentrum Martinustoren kun je gratis op je smartphone downloaden via izi.Travel. Je kunt de route offline wandelen (scheelt dataverbruik!) en vooraf bekijken. De route is 2 kilometer lang en inclusief de tour duurt hij ongeveer een uur. Natuurlijk is deze route ook geschikt voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. 

Stadsdichtwandeling

Keramiekstad Gennep: fiets- en wandeltochten

Voor een stadje aan de Maas is het niet vreemd dat er veel verhalen zijn over de keramiek in de omgeving. Bezoekerscentrum Martinustoren heeft deze bijzondere historie beleefbaar gemaakt met het project Keramiekstad Gennep

De fietsroutes hebben de toepasselijke namen Romeinen en Keramiek en de Maas en Keramiekroute. Daarnaast kun je de Kunst en Keramiekroute Historisch Gennep wandelen. 

Romeinen en Keramiek

Liberationstad Gennep

In september 1944 vond in Gennep en omgeving operatie Market Garden plaats. Dit was de dramatisch mislukte sprong over de Rijn. Gennep werd 5 maanden frontgebied. In februari 1945 startte hier ook Operatie Veritable. Operatie Veritable is de meeste mensen echter onbekend. Het was de veldslag die de inleiding vormde voor de sprong over de Rijn. Hierna volgde snel de uiteindelijke nederlaag van nazi-Duitsland.

Door twee fietsroutes en een wandelroute is deze historie door Bezoekerscentrum Martinustoren te herleven. De routes gaan door de fraaie landschappen van de St. Jansberg en het Reichswald. Hier liggen drie Britse, een Canadese en een Duitse oorlogsbegraafplaats. Behalve oorlogsmonumenten maken twaalf zogenaamde luisterkeien van de Liberation Route deel uit van de routes, net als het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en de Kenniskeuken W.O.2

Bevrijdingsroute 1944-1945 is een fietstocht van 36 kilometer en de fietstocht De Slag om het Reichswaldroute is 45 kilometer lang. Liever wandelen? Liberation Route wandeling Gennep brengt je in 6,5 kilometer langs bijzondere locaties met spannende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. 

De slag om het Reichswald

Spoorstad Gennep

Het oude stadje Gennep heeft een opmerkelijk spoorwegverleden. Op het einde van de 19de eeuw waren er het hoofdkantoor van de particuliere spoorwegmaatschappij NBDS, de reparatiewerkplaatsen en een van de grootste Nederlandse grensstations gevestigd.

Om de historie van deze internationale spoorlijn zo natuurgetrouw mogelijk te beleven heeft bezoekerscentrum Martinustoren het ‘Spoorstad Gennep project’ ontwikkelt: twee fietsroutes en een wandelroute. De Gennep Spoorstad Wandeling van bijna 8,5 km brengt je langs de sporen van dit verleden en verschillende bezienswaardigheden. De fietstocht Pantsertreinroute van 54 kilometer leert je het Duits Lijntje en de belangrijk slag bij Mill met de Peel-Raamstelling kennen. De beschreven fietsroute Tsaren en Keizers is ruim 46 kilometer en laat zien hoe jaren geleden deze romantisch spoorlijn in het lieflijke landschap werd gebruikt. 

Gennep Spoorstad

Vestingstad Gennep

Zoals je ziet kent Gennep een rijke historie. Een echte vestingstad is het echter nooit geweest. Vlakbij lag wel het Genneper Huys dat tegenwoordig een ruïne is. Het was eens een machtige burcht die de scheepvaart over de Maas controleerde. Door haar strategische ligging in de oksel van Maas en Niers was de vesting moeilijk te nemen en vaak het toneel van zware gevechten. Het bekendst is de belegering door prins Frederik Hendrik in 1641 die met 20.000 man de Spanjaarden tot overgave dwong. Het spreekt voor zich dat het Genneper Huys voor het stadje Gennep en het Land van Maas & Niers telkens oorlog en ellende met zich meebracht.

Ook deze kant van de historie heeft Bezoekerscentrum Martinustoren zichtbaar gemaakt voor het publiek. De fietsroute Genneper Huys Belegeringsroute volgt de stellingen van de belegeraar tijdens de 80-jarige oorlog. Daarnaast zijn er een aantal wandelroutes beschikbaar: Vesting 't Genneperhuis, Stadswandeling Gennep en Historisch Gennep rolstoelroute. De wandelingen lopen langs allemaal verschillende bezienswaardigheden. Meer weten? In het gratis toegankelijke museum het Petershuis vind je een bijzondere expositie met onder andere een model van het Genneper Huys, archeologische vondsten, films en gravures. 

Genneper Huys Belegeringsroute

 

Fietsroute in Gelderland en Limburg

Het festivalteam heeft een 900 km lange fietsroute ontwikkeld langs de grenzen van Gelderland en het vroegere Overkwartier. Steek land- en provinciegrenzen over en beleef de veelzijdigheid van de Achterhoek, de Veluwe, het Rivierengebied en het Overkwartier. Samen vormden deze gebieden ooit het hertogdom Gelre. De afgelopen tijd zijn al verschillende routetesters op pad geweest. Zij kwamen terug met mooie verhalen, goede tips en prachtige foto’s. Nieuwsgierig naar de route? Lees hier meer over Fietsen over Grenzen.

Meer updates en verhalen