Gennep... vogelparadijs vol verrassingen

Bezoekers van Gennep zijn iedere dag getuige van een bijzonder spektakel: klepperende ooievaars vliegen af en aan naar het nest op het dak van het historische 400 jaar oude stadhuis. Bevlogen vrijwilliger Leo Daanen vertelt…

“Mijn liefde voor vogels ontstond toen ik een jaar of 15 was, met mijn broer en zus ontdekte ik vogelnesten in bomen en nam ik de niet-uitgekomen eieren mee. We bliezen ze uit, regen ze aan een snoer en hingen ze boven ons bed. Hierdoor leerden we heel veel vogelsoorten en hun eieren, omgeving, gedrag, leefgebied kennen. Nu ben ik vogelringer en ring ik diverse soorten uilen, torenvalken, spreeuwen, boeren en huiszwaluwen en ooievaars.

Beheerder ooievaarsnest
In 2008 werd ik gevraagd om het ooievaarsnest in Gennep te gaan beheren en onderhouden. We zijn toen ook begonnen met het ringen van de jonge ooievaars. De ooievaars zijn een icoon voor Gennep waar de inwoners erg trots op zijn. Midden in het centrum vliegen ze af en aan naar het nest op het historische stadhuis. Als begroeting klepperen ze naar elkaar, maar ook als er gevaar dreigt, gaan ze klepperen en maken ze zich breed door hun vleugels uit te zetten en ermee te dreigen.

Vogelbescherming
Samen met andere vrijwilligers van Stork (STichting Ooievaars Research en Knowhow) blog en film ik voor beleefdelente.nl, een platform van de Vogelbescherming over de ooievaar. Soms komen er toeristen uit diverse plaatsen om de ooievaars die ze op de webcam zien ‘in het echt’ te zien.

Niersdal 
In Gennep is de natuur heel dichtbij, de Maas, de Niers, en het Niersdal. Het is een echt waar vogelparadijs. Je ziet er bijvoorbeeld kieviten, wulpen, oeverlopers, witgatje en zelfs lepelaars en de ijsvogel en de ooievaars natuurlijk. Vanaf het dijkje bij de kademuur heb je een mooi overzicht over een deel van het Niersdal, ik heb daar weleens de ijsvogel zien duiken en als deze wegvliegt zie je als het ware een blauwe diamant over het water scheren. Het felle tsjie, tsjie geluid verraadt zijn aanwezigheid. Met Staatsbosbeheer en de gemeente Gennep kijken we naar mogelijkheden om de poel achter de kade uit te diepen, dat hebben de vogels nodig om goed te kunnen foerageren. 

Kopje koffie, ijsje, genieten
Mijn favoriete dag in Gennep begint op mijn lievelingsplek: het prachtige Niersdal. Daarna ga ik lekker een kop koffie drinken op het terras voor het oude stadhuis met uitzicht op het ooievaarsnest, dan even in de Martinuskerk binnenlopen en deze beklimmen, in de toren is van alles te zien over Gennep – net als bij Museum het Petershuis. Dan rijd ik terug via Heldro IJs in Ottersum voor een verkoelend ambachtelijk ijsje – een heerlijke dag!

 

Meer updates en verhalen