Het aspergeseizoen is weer aangebroken!

Asperges

Het aspergeseizoen is weer aangebroken! Mijn feeds op Facebook en Instagram vullen zich weer voorzichtig met aspergerecepten. Voor foodtravel ga ik vaak naar het buitenland, maar ook in Nederland kun je veel doen op het gebied van reizen die in het teken staan van lokale producten en gerechten.

Twee weken geleden ging ik naar de aspergevelden in Noord-Limburg. Helaas kon er nog op weinig velden asperges gestoken (geoogst) worden in verband met het koude weer van de voorgaande periode. Maar na het zomerse weer van vorige week is daar snel verandering in gekomen. Wist je dat een asperge wel 10 centimeter kan groeien bij temperaturen vanaf ongeveer 15 graden Celsius?

Grubbenvorst

Een dag in het teken van de asperge is niet compleet zonder een bezoek aan Grubbenvorst. Dit dorp staat bekend als hét aspergedorp van Nederland. De landerijen in Grubbenvorst en omgeving waren ooit nagenoeg allemaal aspergevelden. Ook verbouwden veel gezinnen asperges voor eigen gebruik. Tegenwoordig is de aspergeteelt hier minimaal. Dat heeft met name te maken de uitputting van de aarde. Die is voorlopig niet meer geschikt om asperges op te kweken.

Een aspergeplant geeft na het planten in de aarde ongeveer na 3 jaar een volledige oogst. Dit gaat door totdat de plant ongeveer een jaar of 10 is. Daarna worden de planten gerooid en is het land de komende 10 à 20 jaar niet meer geschikt voor aspergeteelt. De grond is door de aspergeteelt ook te zuur geworden. En aspergeplanten houden niet van een zure grond. Wel kunnen er andere gewassen verbouwd worden. Zoals blauwe bessen. Die doen het juist goed op een wat zure grond. In de omgeving van Grubbenvorst worden nu dan ook redelijk wat blauwe bessen verbouwd.

Toch staat er in Grubbenvorst nog steeds veel in het teken van de asperge. Zo heeft het dorp een heus Aspergepad. Wie dit pad bewandelt, volgt een mooi pad door de weidse omgeving langs natuur en veel akkerbouw waaronder nog een aantal aspergevelden.

Het pad leidt langs ’t Gruntehöfke dat groente en fruit van eigen land verkoopt in hun groentewinkel, waaronder asperges. Op het moment dat ik er was, waren er nog weinig asperges uit volle grond, dit vanwege het koude weer van de afgelopen periode. De asperges die al wel geoogst waren, stonden in een bad met koud water.

De boer vertelde dat de asperges na de oogst voor 6-8 uur in water en gekoeld moesten worden bewaard om niet blauw te verkleuren. De verkleuring zou een slechtere kwaliteit (minder vers) aanduiden, maar dat is een fabel. Het is puur esthetisch. Blauwe asperges worden slechter verkocht dan de witte, maar met de smaak is niets mis.

Neem wanneer je het Aspergepad volgt ook zeker een uitstapje richting het centrum van Grubbenvorst. Het centrum is namelijk erg sfeervol en kent een aantal leuke eetgelegenheden.

IJssalon Clevers verdient een speciale vermelding. Tijdens de aspergefeesten, dit jaar op 19 en 20 mei 2018, kun je hier asperge-ijs eten. Wereldberoemd in Grubbenvorst en omgeving. De aspergefeesten worden in meerdere dorpen in Noord-Limburg gevierd.

Clevers

IJssalon Clevers vind je aan de Lottumseweg 1, 5971 BT Grubbenvorst.

Martens Asperges

Een van de grootste aspergetelers van Nederland is de firma Martens. Ooit begonnen met 4 hectare heeft het bedrijf nu 80 hectare waarop asperges worden verbouwd. De aspergevelden liggen hoofdzakelijk in Nederland en voor een klein deel in Duitsland. Bij de firma Martens kun je een rondleiding krijgen waarbij je meer informatie krijgt over de geschiedenis van het bedrijf en de teelt en oogst van asperges, toen en nu.

Aspergestekers

De aspergeteelt is in Noord-Limburg groot geworden vanwege de zandgrond. De ideale bodem om asperges op te telen. De grote katholieke gezinnen in de streek zorgden er vroeger voor dat er voldoende werknemers voorhanden waren om de asperges te steken. Vooral de huisvrouwen en kinderen werden hiervoor ingezet. Het was/is zware arbeid. De champignonteelt, die ook veel in deze streek werd gedaan, was veel minder zwaar lichamelijk werk. De lokale arbeiders op de aspergevelden kozen uiteindelijk voor een carrière in de champignonteelt. Dit heeft toen zelfs tot een crisis geleid omdat veel aspergebedrijven onvoldoende medewerkers hadden om de asperges te steken, waardoor een groot deel van de asperge-oogst verloren ging.

Omdat er te weinig lokale arbeidskrachten gevonden konden worden, kwamen de seizoensarbeiders. Zij komen voornamelijk uit Polen. In nabijgelegen campings hebben zij hun tijdelijke onderkomen zolang het aspergeseizoen duurt. Inmiddels heeft Martens 380 seizoensarbeiders.

Ontwikkeling van de teelt van asperges

In de loop van de jaren is de firma Martens een echte specialist geworden op het gebied van de asperge. De aspergezaden zijn veredeld (de totale duur van een veredelingsproces is rond de 25 jaar) en de teelt van de asperges is in de loop van de tijd verbeterd waardoor er meer opbrengst is. De aspergeplant kent een mannelijke en vrouwelijke variant. In de loop van de tijd is gebleken dat de mannelijke plant over het algemeen 40% meer oogst oplevert. Tegenwoordig wordt er dan ook gebruik gemaakt van uitsluitend mannelijke planten.

Er zijn verschillende manieren om het seizoen te vervroegen en zo meer opbrengst te verkrijgen. Door de heuvels (het aspergebed) te bedekken met een speciaal zeil, kan de temperatuur van de grond beïnvloed worden. Het zeil heeft twee zijden, één witte kant en één zwarte kant. Wanneer de temperaturen koel zijn, wordt het zeil met de zwarte kant naar boven gelegd. Het zonlicht wordt beter opgenomen en de warmte blijft langer in de aarde. Bij een warme dag wordt juist de witte kant naar boven gelegd. Het wit reflecteert het zonlicht waardoor de grond koeler blijft.

Om de temperatuur nog meer te beïnvloeden, zijn er ook aspergevelden met een tunnel onder het zijl. De velden die ook een tunnel hebben boven de aspergebedden, leveren vaak de eerste asperges van de volle grond tijdens het aspergeseizoen.

Naast de asperges van de volle grond, zijn er tegenwoordig ook asperges uit de kas. Hierdoor kunnen nagenoeg het hele jaar door verse asperges verkregen worden.

Het aspergeseizoen is inmiddels een paar weken aan de gang. Dit houdt in dat de asperges gedurende die periode gestoken worden. Dit duurt tot het met de feestdag Sint Jan op 23 juni. Dan stopt de oogst. Of soms al eerder als het aantal kilo’s asperge per land is bereikt. Van elk stuk land wordt namelijk het aantal totale kilo’s berekend wat er totaal gestoken mag worden. Elke plant heeft namelijk een maximum aantal asperges wat gestoken mag worden. Wordt er te veel gestoken, dan kan de aspergeplant afsterven.

Elke aspergeplant heeft rond de 300-400 opslagwortels en 3-4 kilometer aan haarwortels. Bij het steken van de asperges moet er goed opgelet worden dat al deze wortels niet geraakt worden omdat de plant dan kan afsterven. Het steken van asperges is dan ook moeilijker dan het lijkt.

Na de oogst worden de asperges gesorteerd. 200 kilo asperges per uur worden door de machines gesorteerd. Het sorteren gaat aan de hand van diverse kwaliteitsklassen.

Winkel en eetgelegenheid

Naast het sorteercentrum zit een winkel waar je verse asperges kunt kopen en allerlei aspergegerelateerde producten. Wat dacht je bijvoorbeeld van asperge-olie of aspergelikeur? Hoe weet je eigenlijk of de asperges die je koopt echt vers zijn? Wrijf de stengels voorzichtig tegen elkaar. Maken ze een piepend geluid? Dan zijn ze zeker vers.

Ook is bij Martens een restaurant, waar je diverse met asperge bereide gerechten kunt bestellen. Ik at er een romige aspergesoep en een aspergekroket. Deze laatste is ontwikkeld door het bekende, met een Michelinster bekroonde restaurant Valuas uit Venlo van chefkok Eric Swaghoven. De kroketten zijn ook te koop in de winkel om thuis te bereiden.

Het adres van Martens Asperges BV is Mackayweg 2, 5865 AL Tienray.

Museum De Locht

Wie vooral geïnteresseerd is in de geschiedenis van de aspergeteelt, moet zeker naar Museum De Locht. Het museum wordt volledig gerund door vrijwilligers. Je kunt er zelf rondkijken, maar je kunt ook een rondleiding krijgen door een van de vrijwilligers.

Het is een interactief museum, dat interessant is voor volwassenen en leuk voor kinderen. Kinderen mogen op gezette tijden zelf asperges steken. Hier maakt het niet uit als er een keer verkeerd gestoken wordt. De asperges die uiteindelijk wel geoogst worden, worden gebruikt voor de bereiding van de diverse gerechten die in het museumrestaurant worden geserveerd.

Naast informatie over de geschiedenis van de aspergeteelt, wordt er ook ingegaan op de geschiedenis van de champignonteelt en de geschiedenis van de streek in het algemeen.

Ik sloot de dag af met een heerlijke aspergesalade met rauwe ham, venkel, ei, croutons, sla en verse kruiden.

Museum De Locht vind je aan de Broekhuizerdijk 16D, 5962 NM Melderslo.

Deze aspergetour heb ik bijgewoond op uitnodiging van Liefde voor Limburg.

Lees hier verder op IndoRotterdammert.nl voor meer travel en food inspiratie. 

Meer updates en verhalen