In the middle of a beautiful nowhere

In the middle of a beautiful nowhere…ligt het Limburgse Bergen. Een onontdekt stukje Nederland, volgens galeriehouder Claus Burgers. Zeventien jaar geleden begon hij er kunst te exposeren in de voormalige bakkerij.

Hoe kom je in Bergen terecht?
“Mijn vrouw en ik werden verliefd op de oude bakkerij. Toen we aan het verbouwen waren, klopten er steeds mensen aan. ‘Mag ik naar de wc? Kan ik hier wat drinken? Wat is hier te doen? Met bevriende kunstenaars organiseerden we als try-out de eerste expositie en daar bleek animo voor te zijn.”

En toen dacht jij: ik start een galerie?
“Inderdaad, ik houd ervan om mensen anders te laten kijken naar vorm en te spelen met context. Waarom zou kunst altijd in een museum moeten zijn? Kunst gaat juist over anders kijken. Kunst is het broodnodige waar niemand om vraagt.” Daarnaast is de oude Becker bakkersoven (1933) te bewonderen. Sterker nog, in principe kan er nog brood gebakken worden.

Welke expositie moeten mensen zien en waarom?
“De expositie over de omgeving van Bergen: de Maasduinen. Prachtig mooi verbeeld door de kunstenaars Madeleine Jansen en Bruno Wilderbeek. En het mooie… na de expositie stap je als het ware ‘in het kunstwerk’ en rijd je door het verrassende on-Nederlands landschap met grote hoogteverschillen.”

Heb je nog een leuke tip?
“Ja, kom happen en trappen. Dan bezoek je eerst De Bakkerij om de expositie te bekijken en krijg je koffie met koek of gebak. Daarna fiets je verder naar het voorgerecht, hoofdgerecht, dessert… Steeds op een andere plek in de Maasheggen en in de middag de Maasduinen, tot je weer bij ons bent.”

Voormalige pastorie, hotels, B&B’s, campings… in de Maasduinen en omgeving kun je op heerlijke plekken slapen.

Bezoek van 29 juni tot 15 juli De Maasduinen: expositie en boekpresentatie bij Kunsthuis De Bakkerij

https://www.bakkerijbergen.nl

Meer updates en verhalen