Lekker met de kinderen naar Venlo

Bij ons schiet het culinair opvoeden er nogal eens bij in. Want met 3 kinderen onder de 7 jaar is het nogal eens aanpoten. Enkele jaren geleden werd daarom de regel ingesteld: als het bereiden langer dan 30 minuten duurt, komt het niet op het menu. Dus zoals je zult begrijpen: op culinair vlak komen we daarom als gezin best wel wat tekort.

Een culinaire opvoeding is, vind ik, net zo belangrijk als bijvoorbeeld een muzikale opvoeding. Het hoort er gewoon bij dat kinderen nieuwe dingen proeven en bezig zijn met voeding op een positieve manier. Eten doe je immers je hele leven, een paar keer per dag!

In het kader van culinair opvoeden laten wij de kinderen al op vroege leeftijd alles proeven. Zo aten ze al mosselen voordat ze een jaar waren. Of ze er zeker niet allergisch voor waren werd me gevraagd. Mijn antwoord? ‘Trial by error.’ (Het ging overigens goed.) Om een lang verhaal kort te maken. Onze oudste eet graag mosselen en de middelste ‘gaat los’ op geitenkaas en blauwschimmelkaas.

Lekker Venlo

Vergeet zelf koken

Gelukkig hoef je zelf geen keukenprins(es) te zijn om lekker te eten én culinair op te voeden. Restaurants in de regio Venlo laten zich inspireren door de vele producten die de directe omgeving voortbrengt. Waygu runderen, rabarber, vergeten groenten, ja zelfs paling en slakken; en allemaal van eigen bodem. Het hele jaar door zijn de producten te proeven in de vele bijzondere restaurants in Noord-Limburg.

Maar eens per jaar, in juni, vieren we het feest van de smaak. Midden in Venlo, in 2013 zelfs uitgeroepen tot hoofdstad van de smaak, vieren we ‘Lekker Venlo’. Ongeveer een dozijn restaurants uit de regio presenteren zich in het stadspark van Venlo. Zij laten zich van hun beste kant zien. Een betere plek om je ‘uit eten wensenlijstje’ voor het komende jaar samen te stellen is er niet!

Lekker Venlo

Met bonnen kun je de verschillende gerechten proeven. Sommige restaurants serveren bijpassende wijnen. Maar centraal gelegen op het terrein is ook een bar met niet de minste huiswijn en altijd koud bier. Want bijkomend voordeel van Lekker Venlo is dat het vaak mooi weer is in dat weekend!

Leuk hoor met kinderen

Wat moet je er dan met kinderen hoor ik je denken. Nou: lekker proeven en genieten. Lekker Venlo is een leuke bestemming voor een uitje met het gezin. Nieuwe smaken proberen, de kinderen uitleggen wat ze proeven en waar het vandaan komt, de zomerse atmosfeer op je laten inwerken, genieten van het entertainmentprogramma of kookdemonstraties (niet voor ons), bijkletsen met bekenden. Als je in een minder avontuurlijke bui bent of er gewoon zin in hebt: er een speeldorp met allerlei leuke speelmogelijkheden én begeleiding. Er om heen liggen zitzakken, vanwaar je goed zicht hebt én lekker kunt uitbuiken. Er is maar een in- en uitgang dus je weet zeker dat je je kroost er niet verliest. En natuurlijk altijd helemaal kaasje: er is ook ijs (in 2018 van Ijsco Fantastico) te verkrijgen!

Lekker Venlo

In 2017 hebben wij met de kinderen een hele krab laten bereiden én hebben ze een smurfenijsje gegeten. Geloof me, ze hebben het er nog steeds over. Wij kijken dus reikhalzend uit naar een nieuwe editie van Lekker Venlo!

Even praktisch:

  1. Lekker Venlo vindt plaats in het stadspark (Julianapark van Venlo), entree is aan de Deken van Oppensingel of aan de Burgemeester van Rijnsingel. Parkeren kan (betaald) aan diezelfde straten.
  2. Zaterdag en zondag zijn, in mijn ogen, de familiedagen.
  3. Entree is gratis, je koopt er bonnen om te kunnen eten en drinken.
  4. Als je niet uit de toon wilt vallen kun je je het beste netjes kleden, alsof je uit eten gaat (dat doe je namelijk).
  5. Doe je kinderen, zoals je dat altijd natuurlijk doet, een bandje om met je telefoonnummer zodat je zonder zorgen kunt genieten van je natje en je droogje.

Extra tip:

Wil jij je vader op Vaderdag graag verwennen met een zelf gemaakt hapje? Doe dan op zondag 17 juni aanstaande op Lekker Venlo mee met de Kokkerelli kookworkshop! Tijdens de Vaderdagbrunch kun jij onder begeleiding van de Kokkerelli-chef een heerlijk gerechtje voor je vader maken.

Tussen 12.00 en 14.00 uur start elk half uur een workshop, waarbij jij aan de slag gaat om dit lekker en gezond hapje te bereiden. En natuurlijk mag je er zelf ook van proeven!

Meer weten? Kom dan langs of bekijk de website.

Meer updates en verhalen