Nederlandse jazztop op de fiets

Stel: je hebt een geweldig idee waarin je muziek, mensen, historie en natuur verbindt. Wat doe je dan? Bevlogen vrienden en jazzliefhebbers Rik en Thijs zetten een splinternieuw festival op: Jazztour aan de Maas. In september halen ze voor de tweede keer de nationale jazztop naar Noord-Limburg. Muzikant en medeorganisator Rik Cornelissen vertelt. “Intiem, los, licht – gewoon het leukste festival van Noord-Limburg!”

Hoe is het idee voor Jazztour aan de Maas ontstaan?
Thijs (van de Wiel, red) en ik wilden jazz dichtbij brengen. Vaak moet je voor gave concerten naar de Randstad of naar Nijmegen. Waarom niet hier? dachten we. We hebben hier alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke beleving.”

Is het een beleving?
“Ja, het is een beleving voor de zintuigen. Mensen fietsen naar intieme, vaak monumentale panden, de tocht voert door de prachtige natuur in de gemeenten Gennep, Mook & Middelaar, Bergen en Cuijk. Onderweg kunnen mensen genieten van lokaal en ambachtelijk eten van de Smaakparels, een groep lokale ondernemers.”

Is dat makkelijk, een nieuw festival organiseren?
“Ja en nee. Ja, omdat we hier veel toffe ondernemers hebben die snel kunnen schakelen en alles uit de kast halen. Nee, omdat je aan duizend dingen moeten denken – van vergunningen tot inkoop. Als je iets écht wil, moet je het gewoon doen, vinden we. Het enthousiasme van de bezoekers en muzikanten… prachtig om te zien.”

Wat maakte het tot zo’n mooie ervaring vorig jaar?
“De ontspannenheid die ik zag bij de muzikanten en de bezoekers. Concerten kunnen snel stijf zijn, de zaal gaat open, het publiek gaat netjes zitten, de voorstelling begint.. Maar er is geen verbinding. Door de setting en de opzet van Jazztour aan de Maas bereikten we precies wat we voor ogen hadden: een ontspannen chemie tussen publiek en muzikanten. Mensen komen met verwaaide gezichten binnen en gaan gewoon puur genieten…. Lekker laagdrempelig.”

Soms denken mensen ook: jazz, dat zal ‘moeilijk, moeilijk’ zijn…
“Ja, dat kleeft soms aan jazz, maar jazz is zo’n breed begrip. Jazz staat open voor pop, klassiek, latin. Dat zie je ook terug in het programma. Soms licht, soms melancholiek, soms wild… jazz is altijd anders. Voor mij is het de taal van verbinding.”

Wat bedoel je daarmee?
“Juist jazzmuzikanten kunnen heel goed luisteren naar wat er om hen heen gebeurt, dat oppakken en de gehoorde input vertalen in nieuw geluid. Mocht je dat nog nooit gezien hebben, dan kun je dat mooi ervaren op het afsluitende concert in Roepaen: daar gaan de grote sterren samen het podium op.”

Komen er grote sterren?
“Ja, de top van de Nederlandse jazzscene komt tijdens Jazztour aan de Maas samen. Er zijn maar liefst drie winnaars van de Boy Edgar-prijs present– de hoogste jazzonderscheiding in Nederland! Ook Ramon Valle, winnaar van de Cubadisco en Edison-winnaar Izaline Callister komen spelen."

Klinkt goed!
"Ja, en dat is nog niet alles. Ook de Preacher Men die onlangs de Edison Jazzism Publieksprijs 2019 wonnen is present. Tijdens de dag is er ook nog een CD-presentatie: Jeroen van Vliet en Mete Erker presenteren het album dat ze opnamen in december in het Beauforthuis in Austerlitz. Dag met veel talent dus!"

Zijn er nog kaartjes? 
"Ja, er zijn nog kaartjes, maar wel goed om niet te lang te wachten. Vorig jaar was avondconcert uitverkocht." 

 Meer info: www.jazzmaas.nl en www.jazztouraandemaas.nl 

Meer updates en verhalen