Smokkelpad Maasduinen

Precies op de grens van Nederland en Duitsland ligt het smokkelpad. Wij mochten dit pad nog voor de opening bewandelen en bekijken. Samen met de Ton Wetjens (de bedenker van dit pad) hebben we een deel van dit pad bewandeld. Ton kon heel veel en vooral met veel passie vertellen over het smokkelpad.

Waarom Ton zich ingezet heeft voor het smokkelpad
Om kinderen weer terug te brengen in de natuur, vandaar ook de bijnaam Scharrelkids. Bij het bedenken en ontwerpen van het pad is vooral rekening gehouden met de impulsen van het kind. Lekker van het pad af over de boomstammen lopen, of slingeren aan de touwen of....

Het smokkelpad
Vroeger werd er veel gesmokkeld tussen Nederland en Duitsland mede hierop is het pad gebaseerd. IVN Maasduinen en de Stichting Veldense Volkscultuur hebben het Smokkelpad Scharrelkids op woensdag 20 april 2016 geopend. Het is vooral de bedoeling de kinderen uit te dagen om hutten te bouwen van takken, slootje springen etc..

Je kan het smokkelpad vinden op de grensovergang Schandelo-Staelen dit is bij pannenkoekenhuis Jagersrust.

Smokkelpad

Na een lange voorbereiding en intensieve werkzaamheden door de vrijwilligers van IVN Maasduinen is het smokkelpad klaar. Het Smokkelpad Scharrelkids is een gratis toegankelijk en grensoverschrijdend avonturenpad voor kinderen om samen met hun ouders of grootouders in de bossen rondom de grens te ontdekken. Kinderen worden geprikkeld ouderwets te ravotten in de natuur. Via informatieborden op de route leren ze tevens iets over de flora en fauna en hoe er in dit gebied vroeger gesmokkeld werd.

Wij mochten het smokkelpad zelf ontdekken.
Samen met Ton hebben wij een deel van het smokkelpad bekeken. Zo hebben ze leuke speurtochten, deze kan je ophalen in het restaurant (Jagersrust).

Veel natuur
Het smokkelpad bevind zich midden in het natuurgebied van Maasduinen. Veel en mooie natuur dus. Zo zitten er op diverse delen zelfs boomkikkers. Ton is een echte boomkikker-expert en heeft deze kikkers in dit natuurgebied uit gezet. Ook kan je er vele soorten vlinders vinden. Ton wist ook precies welke vogel we hoorden, dat we erg leuk. Hij weet echt zoveel van de natuur. Het was echt erg leuk om met hem door het natuurgebied te lopen.

Het pad is best lang maar je kan ook delen ervan doen en steeds weer een ander deel proberen. Wat ik zelf zo leuk vind aan dit pad... Het is niet alleen heel actief en uitdagend, maar ook heel leerzaam.

Smokkelpad

Wij denken dat een boomstuk zo ligt (zie bovenstaande foto), maar Ton wist mij te vertellen dat deze er met meerder sterke mannen neergezet zijn en dat ze meerdere keren weer eruit moesten omdat ze niet goed (genoeg) stonden. Zo is eentje wel zes keer opnieuw neergezet. Een volgende keer kijken we toch wel even anders naar de boomstronken en stammen in het bos. Dit vond ik wel een leuk weetje ;-).

Handig om te weten
Je kan je auto parkeren bij Pannenkoekenhuis Jagersrust aan de Straelseweg 35 in Velden.

Lees de blog ook op: http://www.kidzblogger.nl/bos-en-natuurgebieden/smokkelpad-maasduinen

Meer updates en verhalen