Vier de vakantie dichtbij!

Regio Parkstad Limburg mag dan door World Travel & Tourism Counsil uitgeroepen zijn tot ‘Beste Reisbestemming ter wereld’. Eigenlijk had heel provincie Limburg deze prijs moeten winnen. Een prachtige groen glooiende provincie die je uitnodigt tot ‘Vier je vakantie in mei dichtbij’. Vandaag nemen je mee in een vogelvlucht langs de mooiste plekjes van Noord-Limburg die Liefde voor Limburg ademen.

De Schatberg

Als uitvalsbasis verblijven we in een prachtig vrijstaand huisje op camping De Schatberg. Hier vind je een ruim aanbod aan (luxe) bungalows, lodges, Villetta’s en chalets, maar ook diverse kampeerplaatsen met of zonder eigen sanitair, keuken, sauna en whirlpool. Door de omgeving en het ontwerp van het park, krijg je al bij binnenkomst een vakantiegevoel. Niet zo gek dat De Schatberg in 2016 weer 5 sterren kreeg en de titel Best Camping door de ANWB. Hier gaan we optimaal genieten van alles wat Noord Limburg te bieden heeft. Na een drukke dag is het heerlijk thuiskomen in een bungalow dat van alle gemakken voorzien is.

Ponyrijden

In het Noord-Limburgse Heijen ligt de prachtige Manege Bergemo. Deze manege biedt niet alleen dorpelingen de mogelijkheid tot paardrijden. Ook de vakantieganger kan hier naar hartenlust zijn of haar paardenhart laten kloppen. Bergemo biedt de vakantieganger namelijk een aantal activiteiten op de manege die zijn afgestemd op je kennis en ervaring met paarden en pony’s. Zo is het mogelijk om paard- en pony te rijden (met instructie), buitenritten te maken, een dagdeel je eigen (vakantie)pony te verzorgen, spelletjesmiddag en ponyritjes te maken. Ook kan je met een huifkar de omgeving ontdekken. Wij mochten een ochtendje kennismaken met de geweldige meiden van Bergemo en een ponyritje maken over het bosrijke terrein.

Paardrijden bij Bergemo
Courtesy | Marieska Visser - Love4Momz

Eddy Eend, natuureducatieve route

Of je nu van wandelen houdt of niet, een wandeling langs het Eendenmeer met de natuureducatieve route van Eddy Eend is een geweldige ervaring? Zeker als je – zoals wij – vroeg in de ochtend gaat, zie en hoor je niet alleen heel veel eenden, maar zie je ook heel veel andere dieren. De omgeving waar je loopt is prachtig. Zelfs als het een beetje regenachtig is. Een echte wonderlijke ervaring. Met het rugzakje van Eddy Eend kun je de wandeling met kinderen leuk en fascinerend maken. In het rugzakje vind je namelijk een aantal vragen over de omgeving, maar ook attributen om een eend te lokken, dierensporen te maken en op zoek te gaan naar heel veel verschillende bladeren. Daarnaast heeft Liefde voor Limburg een speciale Eddy Eend wandelroute app. Zo kun je eenvoudig zien waar je loopt en de tijdsduur. Ideaal!
De 3 kilometer lange wandelroute is met kinderen vanaf 4 jaar prima te doen.

Bosbrasserie In de Sluis

De buitenlucht maakt hongerig en de natuur in Noord Limburg is zo mooi dat je zeker veel buiten zal zijn. Zo is de natuur van Nationaalpark Maasduinen prachtig om te wandelen en te genieten. Lunchen moet je dan zeker doen in Bosbrasserie In de Sluis. De naam zegt het al: In de Sluis. Deze brasserie ligt letterlijk in een sluis. Een prachtige locatie om even uit te rusten en te genieten van de omgeving. Je kijkt vanaf de locatie uit over het Reindersmeer.
Niet alleen het exterieur van de brasserie is bijzonder, helemaal een met de omgeving. Ook het interieur van In de Sluis is geweldig en blijft je verbazen. Overal om je heen zijn feitjes over de natuur te vinden.

Bosbrasserie In de Sluis
Courtesy | Marieska Visser - Love4Momz

Herberg de Morgenstond

Heb je ooit wel eens je eten in een knapzak gekregen? Dan mag zeker een lunch bij Herberg de Morgenstond niet ontbreken tijdens een weekendje weg in Noord Limburg. In het dorpje Griendtsveen staat dit bruine dorpscafé al sinds 1885. Dit is een bijzondere plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Vroeger deed de Herberg echt dienst als herberg voor de seizoenarbeider die turf kwam steken. Om deze geschiedenis in ere te houden, kun je in het Schaftlokaal genieten van de ‘knapzak’. Een echte ervaring. Je krijgt je turfstekers lunch in een echte knapzak geserveerd. Na het verorberen van deze heerlijke lunch weet je zeker dat je er tot het diner goed tegen kan.

Pannenkoeken specialiteiten restaurant De Bosrand

Ook een ‘must’ op je lijstje moet zeker het Pannenkoeken specialiteiten restaurant De Bosrand zijn. Ik bedoel: zelfs een afstammeling van Djengis Khan komt speciaal voor de pannenkoeken van De Bosrand naar Arcen. Dschero Khan doopte het restaurant om tot ‘hofleverancier’. Met 85 pannenkoeken op de menukaart, zal iedereen een keuze kunnen maken. Het zijn namelijk de lekkerste pannenkoeken van de wereld. Niet zo gek als je bedenkt dat ze gemaakt worden in een door een door de familie zelf ontwikkelde pan. Hoe De Bosrand zich verder onderscheidt van een ‘normaal’ pannenkoekenrestaurant: met een maandelijkse unieke pannenkoek bereid met streekproducten uit Noord Limburg zoals asperges, champignons, prei, ui, paprika, blauwe bessen en natuurlijk Limburgse mosterd.
Bij lekker weer is het terras zeker een aanrader vanaf daar kijk je over de midgetgolfbaan die de gehele tuin beslaat. Laat het niet na om na de pannenkoek nog even een balletje te slaan.

Graanbranderij de IJsvogel

Natuurlijk zijn er in Noord Limburg naast natuur ook heel veel bezienswaardigheden gemaakt door mensen handen. Zo vinden we in het prachtige historische Arcen naast de bierbrouwerij van Hertog Jan ook Graanbranderij de IJsvogel. Hier wordt op ambachtelijke wijze gedistilleerd. De distilleerderij zit in een prachtig werkende watermolen.
Een rondleiding in de graanbranderij leert ons over het werk van de molenaar en de stoker. De graanbranderij De IJsvogel staat bekend om zijn aspergelikeur, blauwe bessen likorette en sinds kort ook Wiskey. Hier moet je je wel voor inschrijven, want de Wiskey is zeer gewild zodat er een wachtlijst voor bestaat. Benieuwd naar de smaken? Dan moet je zeker een rondleiding maken, aan het einde krijg je de mogelijkheid om een aantal van de zestig streekproducten te proeven.

Oorlogsmuseum Overloon

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd er in Noord Limburg hard gevochten. Overloon bevond zich in 1944 in het middelpunt van zware gevechten. Hier vond dan ook de grootste tankslag plaats uit de Nederlandse geschiedenis. Gelijk na het eind van de oorlog bouwden ze op het slachtveld het Oorlogsmuseum. Opdat mensen nooit mochten vergeten. Tegenwoordig is het Oorlogsmuseum uitgegroeid tot een geweldig groot archief en tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Het Oorlogsmuseum Overloon geeft de mensen achter de oorlog: de slachtoffers, de soldaten, de vijand en alle onschuldigen een gezicht en stem. Daarnaast is het een geweldig pakhuis van diverse oorlogsattributen met een van de grootste verzamelingen tanks en oorlogs-voertuigen. Door beide tentoonstellingen los van elkaar te presenteren geef je iedereen de mogelijkheid om het verleden op eigen wijze te leren kennen. De twee uur die wij hadden voor het museum was veel te kort om alles te kunnen zien. Het staat dan zeker op ons mei-vakantie to-do lijstje om er nog eens langs te gaan.

Duitse Militaire begraafplaats Ysselsteyn

Na het bezoek aan Overloon is een bezoek aan de Duitse Militaire begraafplaats Ysselsteyn een indrukwekkende aanvulling. In de prachtige natuur van de Limburgse Peel bevindt zich een Duits Militaire begraafplaats op 17 hectare . 32.000 graven laten in eindeloze rijen van grijze kruizen zien wat de oorlog kan aanrichten. Op Ysselsteyn liggen gevallen Duitse militairen en Nederlandse ‘overlopers’. Een kinderrondleiding is zeker aan te raden om op gemakkelijke manier en heldere verhalen een aantal soldaten een gezicht te geven. Een rare gewaarwording als je leert dat niet elke ‘fout’ alleen maar ‘fout’ was.

Glow in the Dark Bowlen + Diner | Niëns Horeca

Een avond in gezelligheid afsluiten doe je tijdens een weekend in Noord Limburg zeker bij Niëns Horeca. Hier kan je niet alleen een drankje doen in een Engelse pub, ze hebben ook een mooi restaurant waar je prima kan dineren. De sfeer in het restaurant is enorm gezellig en nodigt uit tot lekker lang natafelen. Zeker met kinderen een prima aanrader. Hun kindermenu biedt een uitgebreide keus en als je dan ook nog eens een ‘snack mannetje’ krijgt ben je als 4-jarige natuurlijk heel gelukkig.

Bij Niëns kan je niet alleen gezellig eten en drinken, ze beschikken ook nog over 8 bowlingbanen in de stijl van een Engelse pub. Ideaal voor een leuk avondje uit met kinderen. De bowlingbanen zijn namelijk glow in the dark en laten de ballen en kegels mooi oplichten. Dit onder het genot van een heerlijk drankje en gezellige muziek, maakt dat de avond voorbij vliegt. Heerlijk dat ze bij Niëns rekening houden met jong en oud.

Bowlen bij Niens Horeca
Courtesy | Marieska Visser - Love4Momz

Lees meer verhalen van Marieska en haar familie op www.love4momz.nl.

Meer updates en verhalen