Wie zorgt er voor die mooie wandelroutes?

Welke mensen zorgen er eigenlijk voor dat we kunnen genieten van zulke mooie routes door goed beheerde natuur? Lia Oosterwijk, van Stichting Het Limburgs Landschap vertelt het! “Over 100 jaar moeten mensen nog van de natuur kunnen genieten.”

Wat doet Het Limburgs Landschap?
“Samen met de organisatie en de hulp zo’n 600 vrijwilligers beheren we natuur en erfgoed in Limburg. Denk aan het onderhoud van kastelen, boerderijen, molens, het beheren van onze natuurgebieden, het selecteren van geschikte gebieden voor recreatie… Bij al die dingen kijken we steeds naar het juiste evenwicht tussen mens en natuur. We willen dat toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van de Limburgse natuur.”

Zorgen jullie ook voor de mooie routes door Limburg?
“De mooiste routes maak je samen. We werken samen met gemeentes, het Routebureau of andere organisaties. Zo hebben wij bij het uitzetten van de Premiumwandelroute Arcen hulp gehad van het Grenspark Maas-Swalm-Nette. Naast vaste routes en de knooppuntroutes, die mensen zelf kunnen wandelen, zijn er ook excursies die begeleid worden door onze vrijwillige excursieleiders.”

Wat is je eigen favoriete plek in Noord-Limburg?
“Ik ga heel graag naar Landgoed de Hamert in Nationaal Park De Maasduinen, dat is zó divers. Je kunt er door het bos struinen, over de hei lopen, uitkijken over de vennen en even uitrusten bij het meanderende Geldernsch-Nierskanaal. Echt een aanrader.”

En jullie hebben ook een nieuwe route dus!
“Ja, onlangs openden we de Premiumwandelroute Arcen, een route via knooppunten langs verrassende hoogtepunten. De route voert langs de Kasteeltuinen in Arcen en neemt je mee in de geheimen van het landgoed eromheen.”

Dat klinkt veelbelovend!
“Dat is het ook. Het kasteel, een oud doolhof, het vennengebied, Fort Hazepoot op de Duitse grens…. Veel mensen kennen alleen de Kasteeltuinen in Arcen. Maar dat oude landgoed eromheen… ook een absolute aanrader!”

Voor wie is die Premium route geschikt?
“Voor bijna iedereen. De fanatieke wandelaars kunnen de hele tocht doen van 15,3 kilometer en gezinnen met de kleinere kids kunnen ‘m bijvoorbeeld afkorten tot 5 kilometer.”

Meer updates en verhalen