Wintertip - Wandelen over de mooiste paden

De winter is natuurlijk het allermooiste wandelseizoen! Die heerlijke stilte; de natuur is in ruste en dat voel je. Een merel die tussen de bladeren ritselt, zoekend naar eten. Een eekhoorn die een boom in schiet. In de regio Maasduinen vindt je tal van fantastische wandelgebieden met als hoogtepunt natuurlijk Nationaal Park De Maasduinen.

Natuur in overvloed

Op de Sint Jansberg tussen Milsbeek en Mook wandel je tussen eeuwenoude beuken en tref je de contouren aan van een oude Romeinse villa. Bijna aangrenzend ligt het Reichswald. Eethuis de Diepen in Milsbeek is een goede uitvalsbasis om beide natuurgebieden te bewandelen.

Een ander highlight is ’t Joamerdal. Een klein maar fijn natuurgebied waar de hoogteverschillen het meest kenmerkende zijn. Vanaf hoogtes heb je mooi uitzicht over de laagtes. Afsluiten met een high tea bij het vlakbij gelegen Bilderberg Hotel de Bovenste Molen is een absolute aanrader.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Nationaal Park de Maasduinen

Natuurlijk mag in het lijstje van fijne wandelingen het nationaal park niet ontbreken. Nationaal Park De Maasduinen beschikt over 3 bezoekerslocaties waar gemakkelijk een wandeling gestart kan worden. Meest noordelijk, in Afferden, ligt Ontvangstlocatie Bleijenbeek. De bezoekerslocatie is gelegen in het restaurant van Golfbaan Bleijenbeek. Vlakbij de prachtige gelijknamige ruïne. Hier tref je regelmatig ijsvogels aan en in de Eckeltse Beek huist de bever.

Iets zuidelijker, ter hoogte van Well, ligt Bezoekerscentrum In de Sluis, aangrenzend aan Bosbrasserie In de Sluis. Vanuit dit bezoekerscentrum loop je in het gebied Reindersmeer. Je kunt bijvoorbeeld om het meer heen lopen en het trekveertje bedienen om een stukje af te snijden. Het Reindersmeer is de favoriete wandellocatie van veel Limburgers.

Nog iets zuidelijker ligt landgoed De Hamert. Een prachtig natuurgebied waar de zandverstuivingen, waar de Maasduinen zijn naam aan dankt, goed te zien zijn. Je begint en eindigt de wandeling bij Jachthut op den Hamer, waar je ook lekker pannenkoeken kunt eten.

Meer updates en verhalen