Dorpsommetje 'Hèjs Rundje' Meer info / print / GPX

Dorpsommetje 'Hèjs Rundje'   

Startpunt:     Pastoor Jaspersplein    Heijen    Lengte: 10 km    2 Beoordelingen


De route is ook te bewandelen via de markering met de rode sticker met witte pijl

Voor wie de streektaal niet machtig is: het Hejs Rundje is geen koebeest, maar een wandeling van tien kilometer om het dorp Heijen. Dat vind je in de omgeving van Gennep, op de plek waar de slingerende Oude Maas is rechtgetrokken tot een bevaarbaar stuk nieuwe Maas.

Hier wonen zo’n tweeduizend Heijenaren aan de rand van bossen en stuifduinen. Een flink deel van de tocht gaat over onverharde paden, zoals door natuurgebied De Drie Vijvers, domein van waterplanten en amfibieën en een restant van een oude Maasarm.

Hier, aan de rand van het Maasdal, kijk je ver uit over de landerijen en de Maasheggen. Je betreedt het gebied van de weidevogels. Hier staat sinds 1500 Huys Heijen. Er is een tijd geweest dat de Maas dichter langs het kasteel stroomde. Een uitloper van de rivier omspoelde het zelfs en het was toen een waterburcht. De grachten zijn in de loop van de tijd dichtgeslibd en gedempt, maar met hoge rivierwaterstand kun je zien hoe het er ooit uitzag.

Anders dan het verwoeste Genneper Huys, noordelijk van Gennep, heeft dit zuidelijke kasteel de eeuwen doorstaan. Maar toen de Maas in 1944 de grens werd tussen bevrijders en bezetters lag het bezette Heijen onder vuur. Uitkijkposten, zoals de kerktoren, werden weggeschoten. Ook Huys Heijen raakte zwaar beschadigd.

Dat de ruïne herrees tot dit romantisch ogende kasteel, danken we aan beeldhouwer Peter Roovers (1902-1993). Hij werd bekend als maker van beelden van drie koninginnen: Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Naast kerkelijke beelden maakte hij ook een dozijn oorlogsmonumenten. Hij decoreerde gebouwen en versierde de grote schepen van de Holland Amerika Lijn. Voor zijn restauratie van Huys Heijen ontving Roovers een Europese prijs. Je kunt dit bewoonde kasteel alleen van buiten bekijken.

Startpunt

Pastoor Jaspersplein Heijen

Lengte

10 km

Type

Knooppunten route

Knooppunten

36, 44, 43, 42, 37, 38, 34, 35, 36

Weg type

Verhard en onverhard

Parkeren

U kunt uw auto parkeren bij de kerk

Meer info / print / GPX

Beoordeling


Gemiddelde van 2 beoordelingen | Sinds 25 oktober 2017

Hanneke
26 april 2018

Mooie route, alleen in Heijen kloppen de stickers niet meer na Huis Heijen.


rob
25 oktober 2017

Rondjes is maar net 8 km en hele stukken door het mulle zand. Bospaden zijn inderdaad onverhard maar mul zand is niet prettig lopen.


U wordt geïnformeerd wanneer eventuele klachten zijn opgelost
Loader
Nieuw
Deze route op je smartphone,
handig en leuk!
Download de app

Download gratis in de App store of Google play

Bezienswaardigheden langs deze route