Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Dorpsommetje 'Hèjs Rundje'

De route is ook te bewandelen via de markering met de rode sticker met witte pijl

Voor wie de streektaal niet machtig is: het Hejs Rundje is geen koebeest, maar een wandeling van tien kilometer om het dorp Heijen. Dat vind je in de omgeving van Gennep, op de plek waar de slingerende Oude Maas is rechtgetrokken tot een bevaarbaar stuk nieuwe Maas.

Hier wonen zo’n tweeduizend Heijenaren aan de rand van bossen en stuifduinen. Een flink deel van de tocht gaat over onverharde paden, zoals door natuurgebied De Drie Vijvers, domein van waterplanten en amfibieën en een restant van een oude Maasarm.

Hier, aan de rand van het Maasdal, kijk je ver uit over de landerijen en de Maasheggen. Je betreedt het gebied van de weidevogels. Hier staat sinds 1500 Huys Heijen. Er is een tijd geweest dat de Maas dichter langs het kasteel stroomde. Een uitloper van de rivier omspoelde het zelfs en het was toen een waterburcht. De grachten zijn in de loop van de tijd dichtgeslibd en gedempt, maar met hoge rivierwaterstand kun je zien hoe het er ooit uitzag.

Anders dan het verwoeste Genneper Huys, noordelijk van Gennep, heeft dit zuidelijke kasteel de eeuwen doorstaan. Maar toen de Maas in 1944 de grens werd tussen bevrijders en bezetters lag het bezette Heijen onder vuur. Uitkijkposten, zoals de kerktoren, werden weggeschoten. Ook Huys Heijen raakte zwaar beschadigd.

Dat de ruïne herrees tot dit romantisch ogende kasteel, danken we aan beeldhouwer Peter Roovers (1902-1993). Hij werd bekend als maker van beelden van drie koninginnen: Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Naast kerkelijke beelden maakte hij ook een dozijn oorlogsmonumenten. Hij decoreerde gebouwen en versierde de grote schepen van de Holland Amerika Lijn. Voor zijn restauratie van Huys Heijen ontving Roovers een Europese prijs. Je kunt dit bewoonde kasteel alleen van buiten bekijken.

Het ‘Hèjs Rundje’ kon gerealiseerd worden dankzij de medewerking van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg - IKL, de provincie Limburg, de Gebiedscommissie ‘Platteland in uitvoering’, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de gemeente Gennep, IVN Maas en Niers, Waterschap Peel en Maasvallei en de inzet van een aantal inwoners van Heijen.

Het ommetje draagt bij aan een verbetering van de leefbaarheid in Heijen en aan de kwaliteit en toegankelijkheid van het buitengebied.

De initiatiefnemers hopen dat u, als inwoner of als toerist, ook vindt dat het ‘Hèjs Rundje’ Hèjje Mojjer maakt.

 

De route is ook te bewandelen via de markering met de rode sticker met witte pijl.

Op het startbord van de route, op het Pastoor Jasperplein, vindt u de eerste richtingaanwijzers van de route aan de binnenzijde van de palen.

Het routefoldertje is op te halen bij het startpunt in een bakje bij het informatiebord. Hierop staat ook een kortere variant van 5 kilometer vermeld.

Startpunt Pastoor Jaspersplein Heijen Bereken route naar startpunt
Lengte 10 km
Type Knooppunten route
Knooppunten 36,44,43,42,37,38,34,35,36
Weg type Verhard en onverhard
Parkeren U kunt uw auto parkeren bij de kerk
Bezienswaardigheden langs deze route
Tramhalte Heijen Hoofdstraat 48, Heijen
Luisteren naar Fluisteren, klein -Kunst & Keramiek Hoofdstraat - Heikampseweg, Heijen
Kasteel Huys Heijen - Liberation Route Hoofdstraat 42, Heijen

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen