Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Het Schravenpad (rozenroute)

Het Schravenpad is een eerbetoon aan Bisschop Mgr. Frans Schraven uit Lottum, die in 1937 in China de marteldood stierf. 

Het Schravenpad voert vanaf de parochiekerk in Lottum naar de Mgr. Schravenlaan en vervolgens naar het prachtige buitengebied van rozendorp Lottum. Langs de Quirinuskapel leidt de route naar de Familiekael en daarna naar Huys Kaldenbroeck, waar Mgr. Schraven geboren is. De terugweg leidt door natuurgebied Kaldenbroek naar de oevers van de Maas, waar een panoramisch uitzicht over de vier dorpen aan de Maas is. 

De route is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Rozenhof Lottum in samenwerking met Landschap Horst aan de Maas, Parochie Lottum, Dorpsraad Lottum, Stichting Het Limburgs Landschap en de Mgr. Schravenstichting, die zich beijvert voor de zaligverklaring van Frans Schraven. 

In de Mgr. Schravenlaan is een speciale Mgr. Schravenroos aangeplant. De dieprode kleur van de roos is symbolisch voor het bloed der martelaren. Deze roos werd gedoopt tijdens de feestelijke opening van het Schravenpad in De Rozenhof Lottum. 

De route is te volgen via het wandelknooppuntennetwerk van Stichting Landschap Horst aan de Maas. Verder is de route bewegwijzerd met bordjes met daarop een afbeelding van Mgr. Schraven. Bij de meest markante tussenstops is een informatiebord te vinden, in totaal 16 stuks.

Wie was Mgr. Frans Schraven?
Frans Schraven werd in 1873 geboren in kasteelboerderij Kaldenbroek in Lottum. In 1899 werd Schraven tot priester gewijd en vertrok hij naar China. Op zondag 10 april 1921 werd hij tot bisschop geconsacreerd door zijn neef Mgr. Frans Geurts. In 1937 breekt de tweede Japans-Chinese oorlog uit. Fans Schraven en zijn 8 metgezellen werden door het Japanse leger op gruwelijke wijze vermoord omdat zij geweigerd hadden om vrouwen, die toevlucht hadden gezocht in de missiepost, uit te leveren als troostmeisjes.

Startpunt De Rozenhof
5973 NR Lottum Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Rozenkenniscentrum De Rozenhof
Lengte 10 km
Type Knooppunten route
Knooppunten 12, 23, 84, 27, 31, 83, 29, 28, 82, 22, 21, 12
Parkeren Gratis parkeren op de Markt
Bezienswaardigheden langs deze route
Kasteel Kaldenbroek Kaldenbroek 1, Lottum
Rozentuin en -kenniscentrum de Rozenhof Markt 2, Lottum
Houthuizer Kapel Houthuizerweg 15, Lottum

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen