Print deze route | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Kapellenroute Thorn

Deze route start en eindigt bij Kapel onder De Linden in Thorn. De wandeling gaat via knooppunten en voert u door het witte stadje Thorn en langs een aantal kapellen rondom Thorn.

Thorn kent een rijk verleden. Het dorp werd in het laatste kwart van de 10e eeuw gesticht als een abdij, die zich in de loop van de 12e eeuw ontwikkelde tot een stift (klooster). Hierin waren op zijn hoogst twintig hoogadellijke (stift-)dames gehuisvest, die weliswaar gebonden waren aan een kloosterregel, maar deze vrij interpreteerden. Aan het hoofd stond een abdis, die tevens wereldlijke bevoegdheden had en als vorstin een waar miniatuurvorstendom bestuurde. Hieraan kwam in 1794 een einde door de komst van Fransen.

Het is één van de stiftdames geweest, die in 1673 een "Kapel onder de Linden" nabij Thorn stichtte en hiermee de aanzet gaf tot de oprichting van een aantal "gebedshuisjes". Deze devotiekapelletjes, vaak gelegen in het veld, soms in het dorp, vormden markante rustplaatsen voor processies uit alle windhoeken, op hun jaarlijkse weg naar de Kapel onder de Linden.

Startpunt Kapel 4
6017 RB Thorn Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Kapel onder De Linden
Lengte 5.8 km
Type Knooppunten route
Knooppunten 23, 37, 36, 40, 43, 42, 61, 60, 23
Parkeren Parkeren kan bij een B&B aan de Heerbaan-Kapel
Bezienswaardigheden langs deze route
Kapel onder de Linden Kapel 4, Thorn

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Naar e-mail sturen