Knopen Lopen Egchel, wandelen in een Hertschap Meer info / print / GPX

Knopen Lopen Egchel, wandelen in een Hertschap   

Startpunt:     Van Enckevoortstraat    5987 AM    Egchel    Lengte: 12 km    4 Beoordelingen


In lang vervlogen tijden werden, door groepen vee-eigenaren, herders ingehuurd om hun vee te hoeden. Een dergelijk eigenarencollectief werd een hertschap genoemd. De bewoners van Egchel vormden zo’n hertschap: Hertschap Achell (Egchel).

De wandelroute Knopen Lopen Egchel start nabij gemeenschapshuis 't Erf en vertrekt in zuidelijke richting door een uitgestrekt landbouwgebied. Een paar eeuwen geleden was dit een moerasachtige streek. Door ontwatering en ruilverkaveling kreeg het de huidige bestemming. Het kanaaltje wordt overgestoken en de route vervolgt via het vroegere jaagpad naar de sluis aan de Neerseweg. De stenen sluis werd in 1884 gebouwd als vervanger van een houten exemplaar uit het midden van de 19e eeuw. Het bouwwerk is een rijksmonument.

De route steekt vervolgens het afwateringskanaal weer over en vervolgt op de andere oever en langs een, in het kanaal uitmondende, sloot. Aan de rechterkant van de sloot ligt natuurgebied Kessel-Eikerbroek. Ergens aan de rechter kant van de route ligt de 'Staekberg', de plaats waar ooit Heldens geboefte werd terechtgesteld. U doorkruist buurtschap de Keup. Voordat de boeren over kunstmest konden beschikken, was het verdienen van de kost op de schrale 'kenienszank' (konijnenzand) van de Keup een hard gelag. Als u nu rondkijkt, is te zien dat het nu wel anders is: Aspergevelden, een wijngaard en andere gewassen. 

Startpunt

Van Enckevoortstraat
5987 AM Egchel

Herkenningspunt

Gemeenschapshuis 't Erf/Blokhut Jong Nederland

Lengte

12 km

Type

Knooppunten route

Knooppunten

26, 25, 50, 90, 74, 75, 72, 71, 43, 41, 33, 30, 26

Parkeren

Parkeren kan aan de Van Enckevoortstraat

Meer info / print / GPX
Nieuw
Deze route op je smartphone,
handig en leuk!
Download de app

Download gratis in de App store of Google play

Bezienswaardigheden langs deze route