Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

KnopenLopen rondom en door Horn

Horn, in het plaatselijke dialect Häör, schijnt afgeleid te zijn van het Germaanse Hornjôn, wat duid op een hogere gelegen plek in een moerassige omgeving. Het dorpje Horn heeft een rijke geschiedenis. Al vóór het jaar 1000 was er sprak evan een parochie Horn. Het dorp is naamgever aan het voormalige graafschap Horn.

Deze wandelroute KnopenLopen rondom en door Horn, leidt langs enige plekken van cultureel belang, maar ook door stukken natuur. 

Deze wandelroute is te volgen via het KnopenLopen-netwerk van de gemeente Leudal. De route start bij het informatiebord aan het Raadhuisplein, langs de inrit naar Hotel-Restaurant De Abdij. Via de Kerkstraat loopt u naar knooppunt 55 en wordt de drukke Rijksweg overgestoken.

In de buurtschap Beurik zijn een paar mooie boerenhoeven te zien. De Casquettenhof, die al in 1788 werd gebouwd, is een carréboerderij, waarin een melkveebedrijf wordt gerund. Tevens dient dit als zorgboerderij voor ouderen. 

Horn beschikt over een treinstation, dat doet echter de aankleding van een voortuin even verderop vermoeden. Waarschijnlijk woont hier een voormalig ProRail-medewerker?

Na het oversteken van de weg naar Beegden komt via in een woongebied met veel groen en mooie optrekjes, in een naalbomenbos. Een paar snaterende eendjes heten u van harte welkom vanuit een vennetje in dit bos. In de bossen langs de Bergerweg komt u voorbij de Lataste school, een school voor kinderen die wat extra steun nodig hebben, en Scholengemeenschap Sint Ursula, een school voor vmbo, havo en vwo.

Horn is in de loop van enkele decennia flink gegroeid. Dat blijkt uit onder andere de plaats van molens De Welvaart en De Hoop. Deze molens werden gebouwd op een plek waar ze ongehinderd wind konden vangen, maar staan nu inmiddels tussen de huizen. 

De enkele tientallen jaren oude uitbreiding van Horn die verderop in deze route doorkruist wordt, heet "Kloppeven". Door het ontbreken van onderhoud is dit ven op enkele plaatsen bijna geheel dicht gegroeid. Blatende schapen verwelkomen u hierna in het verrassende mooie natuurgebied Het Broek. In deze kleine, stille oase kunt u oog in oog komen te staan met een vol, enkele reeën of een das. 

Via velden aan de oostkant van het dorp, gaat u weer richting het centrum van Horn. Tussen het groen aan de rechterkant ligt Kasteel Horn. Een wandeling door het kasteelpark is zeer de moeite waard. Bij het verlaten van het kasteelpark keert u terug bij het startpunt.

Startpunt Raadhuisplein
6085 BA Horn Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Hotel-Restaurant De Abdij en café Aan de Kirk
Lengte 13 km
Type Knooppunten route
Knooppunten 57, 55, 54, 45, 46, 42, 41, 40, 43, 44, 45, 54, 52, 53, 39, 38, 35, 11, 12, 14, 13, 22, 23, 24, 18, 57
Parkeren voldoende parkeergelegenheid op het Raadhuisplein
Bezienswaardigheden langs deze route
Kasteel Horn in Horn Kasteelstraat 6, Horn
Molen De Welvaart in Horn Molenweg 3, Horn
Molen De Hoop in Horn Molenweg 26, Horn

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen