Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Kunst en Keramiekroute Historisch Gennep

Gennep en omgeving heeft al eeuwenlang iets met keramiek. Niet verwonderlijk met de aanwezigheid van klei en hout voor de ovens. Het stadje noemt zich daarom graag Keramiekstad. Maar ook trok het mooie landschap talrijke kunstenaars. Een combinatie die resulteerde in veel kunst in de openbare ruimte. Deze kunst dient niet alleen ter verfraaiing maar vertelt ook over de historie van Gennep en het land van Maas en Niers.

Via de hyperlinks krijgt u desgewenst meer informatie over het kunstwerk (incl. foto’s, films, stadsdichten). Gennep is derde geworden in de strijd voor Kunststad 2018

Deze wandeling is een route van bezoekerscentrum Martinustoren, gelegen nabij het startpunt.

De wandelroute start bij bezoekerscentrum Martinustoren. De toren is gratis toegankelijk en geeft een indruk van de historie en natuur van het land van Maas en Niers. U krijgt een fraai uitzicht op de wijde omgeving.

Vanaf de toren wandelt u via de Torenstraat richting Stadhuis met knooppunt 68. Vlakbij de Markt ligt op de hoek van de Niersstraat het gratis toegankelijke museum het Petershuis met een permanente keramiekexpositie. Voordat u richting knooppunt 80 gaat is er op de Markt van alles te bekijken. Op de gezellige Markt met zijn terrasjes ziet u links van het stadhuis het beeld van de beroemdste zoon van Gennep: St. Norbertus , zoon van de Heer van Gennep. Hij stichtte de orde der Norbertijnen (Michaël van Helvert, 1950).

Achter het stadhuis, richting knooppunt 80, ligt het voor Nederland unieke mozaïekplein, het Ellen Hoffmannplein (Smeets en Smeets, 2001) Het is een herdenkingsplein dat onder leiding van de kunstenaars door 280 Genneppenaren gerealiseerd is (infopaneel). Vervolg de route. In de zijgevel van het woonhuis aan Doelen 7 bevindt zich het keramiek de Timmerman (Bakker en Bartels, 1985). Het kunstwerk werd gecreëerd in het kader van de nieuwbouw van het woningcomplex Mariaoord-Doelen-Noordwal. De woningen gaven invulling aan de grote, onbebouwde ruimte in het historisch centrum.

Via het straatje Mariaoord loopt u langs de stadsmuur richting het kruittorentje. Het kunstwerk op het pleintje heet Samenwerking (Thomas Rodr, 1986). Het werd geschonken als teken van waardering voor de goede samenwerking bij dit grote woningbouwproject.

Verder wandelend langs de stadsmuur komt u voorbij het keramiek de Pottenbakker links in de boog van de poort (Wim Bartels, 1989). Het keramiek herinnert aan het ambacht van pottenbakkers dat in Gennep veel uitgeoefend werd.

Bij de Maasstraat aangekomen ziet u rechts de Stier (Pieter Kortekaas, 1971). Het kunstwerk herinnert aan de tijd dat er dagelijks koeien van de stadboerderijen door de Maaspoort over de Maasweg naar de Maasweiden gingen.

Vanaf knooppunt 80 wandelt u richting knooppunt 74 langs de Groene Gracht richting ‘het Bolwerk’. Bij ’t Straatje no 3 ziet u het beeld Terpsichore, ’n Griekse muze (Peter Roovers, 1968). Het hangt boven de ingang van het oefenlokaal van Unitas et Fidelitas uit 1818, een van de oudste harmonieën van Nederland.

Bij de Brugstraat linksaf komt u op het gezellige Jan Lindersplein. Hier kunt u genieten van diverse kunstwerken. Links bij het ‘Groene Grachttheater’ ziet u de Keramiekmuur (Arts, Bakker en stg. NOX, 2015). Deze verwijst naar de fraaie bouwwerken in de historische kern, naar de vesting 'het Genneper Huys' en Norbertus van Gennep als adviseur van zowel paus als keizer. Hier op het Jan Lindersplein staat knooppunt 74. Hier kunt u nog drie interessante kunstwerken bekijken voordat u naar knooppunt 75 verder wandelt.

Aan de overkant van de Zandstraat, voor de Rabobank, staan twee attente Waakhonden vlakbij de plaats waar voorheen de Zandpoort stond (Peter Roovers, 1985).
Iets verder staat het beeld Luisteren naar Fluisteren (Richard Smeets, 2014). Het maakt deel uit van een serie die verspreid staat over de gemeente Gennep. De beelden verwijzen naar de intramurale instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking in Gennep. De instellingen gaven in aanzienlijke mate vorm aan het leven in Gennep.

Het volgende kunstwerk staat iets verder en is een display met foto’s van de eerste fotograaf van het land van Maas en Niers: Lambertus Perolles (1850-1929). Met zijn camera, statief en glasplaten fietste hij omstreeks 1900 door het land van Maas en Niers. Hij legde de mooiste locaties op de gevoelige plaat vast.

Vanaf knooppunt 74 gaat u via knooppunt 75 over de Niersdijk richting knooppunt 72. Voor de St. Martinuskerk ziet u het bronzen beeld St. Martinus te paard (Joep Coppens, 1999). Hij wordt hier als Romeinse soldaat in harnas afgebeeld. St. Martinus geeft de helft van zijn jas aan een blinde bedelaar. St. Martinus is de patroonheilige van veel kerken langs de Maas. Het keramiek Martinus als jeugdig soldaat is te vinden aan de Nierszijde van de ernaast gelegen pastorie (Wim Bartels, ca 1990).

U daalt de hoge Niersdijk af richting Nierspark. Hier staat een kunstwerk van cortenstaal, genaamd Muzieksculptuur (Henk Visser, 2006). Het beeld staat voor de bijzondere, muzikale band tussen de Gennepse gemeenschap en de voormalige drumband van de Stichting Augustinus voor mensen met een verstandelijke beperking.

Iets verderop ziet u de verklaring voor de hoge Niersdijk. Hier klotsen de gemetselde ‘Niersgolven’ tegen de dijk. U wandelt de Niersdijk weer omhoog naar knooppunt 72. Wandel richting knooppunt 67 en richting knooppunt 66 tot over de brug. Rechts bij de Niersbrug treft u veel historie aan zoals het oorlogsmonument de Barmhartige Samaritaan (Jac Maris, 1953). Maris vond dat de gevallen helden uit de oorlog het beste werden geëerd door middel van een standbeeld voor hun offerzin en naastenliefde. In de voet van het monument zijn oorlogstaferelen afgebeeld, zoals slavernij en executie. Naastenliefde wordt hierdoor in groot formaat uitgebeeld en de oorlogsrealiteit in klein formaat.

Iets verder aan de overzijde van de Niersbrug staat een tweedelig kunstwerk. Op de brug staat het infopaneel. Het tweede deel is een bewerkte foto van Lambertus Perolles op de Genneper Molen. Het heet Molenradmonument (stg. NOX, 2017). Op de voorzijde van het gebouw bevindt zich een keramiek genaamd ‘Molenrad’ (Bakker en Bartels, 1985). Het rad herinnert aan het grote molenrad dat de fabriek voor houtbewerking omstreeks 1900 aandreef.

Wandel via de knooppunten 67 en 72 terug naar de Niersoever. Naar links gaat de route richting knooppunt 48 via de Nierspromenade langs de Niers en kunt u van het natuurrijke Niersdal genieten. Bij de trappen gaat de route omhoog. Op de Niersdijk heeft u een mooi uitzicht op het oude stadje met de stadsmuur, Groene Gracht en torentjes. Via knooppunt 48 richting 68 bereikt u het bruggetje over de Groene Gracht. Het Norbertuspad leidt u terug naar de Martinustoren waar u ter afsluiting van deze kunstroute nog een kleine Luisteren naar Fluisteren ontmoet.

Startpunt Torenstraat (Nabij 17)
6591 CD Gennep Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Martinustoren
Lengte 3 km
Type Knooppunten route
Knooppunten Martinustoren - 68 - 80 - 74 – 75 - 72 -67 - richting 66 tot over brug - 67 - 72 - 48 – richting 68 - Martinustoren
Weg type Verharde weg
Parkeren In de directe omgeving is vrij parkeren: P-Melkstraatje en P-Martinushof
Horeca langs deze route
Brasserie 't Geveltje Zandstraat 55, Gennep
De Stadsherberg Zandstraat 78, Gennep
Bezienswaardigheden langs deze route
Genneper Molen - Vestingstad Gennep Niersweg 1, Gennep
Molenrad - Kunst & Keramiek Niersweg 1, Gennep
Stadspomp met put - Vestingstad Gennep Markt 1, Gennep
Muzieksculptuur - Kunst & Keramiek Niersweg, Gennep
Liberation Route Zandstraat , Gennep
Selfiepoint Gennep Markt, Gennep
Norbertus van Gennep - Vestingstad Gennep Markt 2, Gennep
Nierspromenade - Vestingstad Gennep Nabij Niersweg 1, Gennep
Ellen Hoffmannplein - Kunst & Keramiek Ellen Hoffmannplein 1, Gennep
St Martinus als jeugdig soldaat - Kunst & Keramiek Niersdijk 1, Gennep
Norbertus als aartsbisschop - Vestingstad Gennep Zuidwal 57, Gennep
Romeins grafveld St. Martinuskerk Zuid-Oostwal 1, Gennep
De Stier - Kunst & Keramiek Zuidwal - 't Straatje, Gennep
Ooievaarsnest Stadhuis - Vestingstad Gennep Markt 1, Gennep
Luisteren naar Fluisteren, klein - Kunst &Keramiek Torenstraat 17, Gennep
Bezoekerscentrum Martinustoren Torenstraat 17, Gennep
Luisterplek 37 - Sint op MariaOord (Lib. Route) Torenstraat 17 , Gennep
Religieus Museum De Crypte Niersdijk 1, Gennep
Lambertus Perolles, fotograaf - Vestingstad Gennep Zandstraat 72, Gennep
Luisterplek 7 - Verovering van Gennep (Lib. Route) Niersweg 1/vrijheidsplein, Gennep
Molenradmonument Niersweg 1, Gennep
Keramiekmuur - Kunst & Keramiek Zuidwal 57, Gennep
Vrijheidsplein Gennep - Liberation Route Niersweg, Gennep
Genneper Huys Beschietertjes - Vestingstad Gennep Jan Lindersplein, Gennep
Pinakelhuis - Vestingstad Gennep Molenstraat 11, Gennep
Gemeentehuis en bibliotheek - Vestingstad Gennep Ellen Hoffmannplein 1, Gennep
Samenwerking - Kunst & Keramiek Mariaoord 24, Gennep
Kruittorens - Vestingstad Gennep Noordwal, Gennep
Zutritt Verboten - Liberation Route Molenstraat 5, Gennep
Nierspark - Vestingstad Gennep Niersweg, Gennep
Zandpoortmonument - Vestingstad Gennep Zandstraat 64, Gennep
St. Martinus te paard - Kunst & Keramiek Martinushof, Gennep
Barmhartige Samaritaan - Kunst & Keramiek Niersweg 1, Gennep
Protestantse Kerk - Vestingstad Gennep Markt 3, Gennep
Organische stadstuin - Vestingstad Gennep Ellen Hoffmannplein - Doelen, Gennep
Museum Het Petershuis - Vestingstad Gennep Niersstraat 2, Gennep
Barmhartige Samaritaan - Liberation Route Niersweg - Vrijheidsplein, Gennep
Luisteren naar Fluisteren, groot - Kunst &Keramiek Zandstraat 66, Gennep
St. Norbertus van Gennep - Kunst & Keramiek Markt 2, Gennep
Stadsmuur - Vestingstad Gennep Zuidwal, Gennep
Timmerman - Kunst & Keramiek Doelen 7, Gennep
De Pottenbakker - Kunst & Keramiek Noordwal 16-18, Gennep
Waakhonden - Kunst & Keramiek Zandstraat 62-64, Gennep
Stadhuis van Gennep - Vestingstad Gennep Markt 1, Gennep
Miniatuur Spoorstad Gennep - Duits lijntje Ellen Hoffmannplein 2, Gennep
Molenberg - Vestingstad Gennep Niersweg, Gennep
Highlanderbridge - Liberation Route Niersweg, Gennep
Norbertuspad - Vestingstad Gennep Torenstraat 17, Gennep
Ellen Hoffmannplein - Liberation Route Ellen Hoffmannplein 1, Gennep
Groene Gracht Theater - Vestingstad Gennep Zuidwal, Gennep
Het Groene Gracht Sluisje - Vestingstad Gennep Noordwal 14, Gennep
Terpsichore - Kunst & Keramiek 't Straatje 3, Gennep
Nieuwe Poort - Vestingstad Gennep Norbertuspad, Gennep
Groene Gracht - Vestingstad Gennep Zandstraat, Gennep
St. Martinuskerk Gennep Niersdijk 1, Gennep
Niersgolven - Kunst & Keramiek Niersweg, Gennep
Oude Martinustoren - Liberation Route Torenstraat 17 , Gennep

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen