Print deze route | Download GPX | Naar e-mail sturen

Ervaart u problemen met printen in Google Chrome of Safari? Probeer dan een andere browser zoals Firefox of Internet Explorer.

Ommetje Musschenberg

Dit ommetje start in het centrum van Kessel-Eik op het Kerkplein. Hierna wandelt u door het buitengebied, een gebied met veel groen. Het dorp Kessel-Eik dankt zijn naam aan de vele eikenbomen die in het buitengebied te vinden zijn.

Het meest markante punt in deze wandelroute is De Musschenberg. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht over het maasdal.

Vanaf het kerkplein in Kessel-Eik loopt u, met de kerk achter u, naar links de Maasstraat in. Bij het Mariaplein aangekomen, loopt u rechtdoor en vervolgt u de Maasstraat. Even verderop vindt u wandelknooppunt 4.

Bij knooppunt 93 komt u monumentale carréboerderijen tegen. Deze zijn voorzien van hoge muren en een grote binnenplaats, ook wel bekend als "gesloten Maasdaltypes". Opvallend is dat alle gebouwen naar de binnenplaats gericht zijn en dat ze aan de buitenkant een sterk gesloten karakter hebben. Dit is gedaan, zodat ze in tijd van gevaar en onrust goed beschermd konden worden.

Tussen knooppunt 93 en 42 loopt u door de Weerdbeemden. Dit is een natuurgebied dat vlak langs de Maas ontstaan is door klei afgravingen ten behoeve van de steenfabriek. Dit is een waar paradijs voor watervogels en Gallowayrunderen zorgen hier voor de nodige begrazing.

Bij knooppunt 35 ligt De Musschenberg. De naam verwijst naar de opvallende hoogte langs de Maas. De vele bomen en struikgewas vormen ook hier een paradijs voor vogels, mussen in het dialect. De Maas mist hier haar zomer- en winterbed, waardoor het een natuurlijke 'berg' is langs de Maas.

Na knooppunt 35 loopt u langs het afwateringskanaal, wat eeuwenlang de grens was tussen het prinsbisdom Luik en het hertogdom Gelder. Tegenwoordig vormt dit de grens tussen de gemeente Leudal en de gemeente Peel en Maas. Het is de afwatering voor de Noordervaart naar de Maas. 

Startpunt Maasstraat 1
5995 NC Kessel-Eik Bereken route naar startpunt
Herkenningspunt Kerk Kessel-Eik
Lengte 6 km
Type Knooppunten route
Knooppunten kerkplein,4,92,93,42,43,35,33,79,3,88,86,87,90,2,kerkplein
Weg type meest onverharde paden
Parkeren gratis parkeren bij de kerk
Bezienswaardigheden langs deze route
Weerdbeemden Kessel-Eik
De Musschenberg Kanaalweg, Kessel-Eik
Straterhof Karreweg-Zuid 40, Kessel-Eik

Komt u onduidelijkheden tegen tijdens uw route meld dit dan bij Routebureau Noord- en Midden-Limburg: Tel 06-42045079 of email info@routebureaulimburg.nl. Hartelijk dank!

Print deze route Download GPX Naar e-mail sturen