Op de Paardekop Meer info / print / GPX

Op de Paardekop   

Startpunt:     Putteweg 63    5813 BB    Ysselsteyn    Lengte: 4.75 km    4 Beoordelingen


Een mooie wandelroute door een afwisselend natuurgebied.

De Paardekop is een bosgebied met erin een groot natuurterrein (circa 137 ha); een peelrestant. Dit is het hoogste gebied van de Peel. Al heel lang beweren de mensen in de streek dat de Peerdekop 'hiel ald' (heel oud) is. Onderweg kun je Uitkijktoren van de Paardekop beklimmen. 

Schapen in de Paardekop

De Paardekop werd vroeger ook wel de ‘Schiëperspiël’ genoemd. ‘Schiëper’ is scheper ofwel herder in het plaatselijke dialect. ‘Piël’ is peel. Op de toen nog uitgestrekte heide stonden vele schaapskooien. Daarin werden ’s nachts de honderden overdag rondtrekkende schapen ondergebracht. Van de schaapskooien is niets meer terug te vinden.

De heide die er nog is, wordt getracht te behouden. In de beginjaren 2000 zijn er verschillende delen geplagd. Sinds medio 2000 loopt er twee keer in het seizoen een schaapskudde van 250 Kempische Heideschapen rond. Met deze kudde én met de inzet van vele handen, zoals Zorgboerderij de Lorr, Zorgboerderij Boer Hans, IVN, Jong Nederland vrijwilligers Natuurwerkdagen, wordt getracht het natuurterrein open te houden van berken. Een van de resultaten is dat onder andere de nachtzwaluw is teruggekeerd!

Het bos groeit

Het bos is een gemengd bos van loof- en naaldhout. Grote delen zijn vrij jong. Eind jaren negentig zijn grote delen geveld vanwege de slechte vitaliteit door de zure regen. Deze kaalkappen zijn destijds aangeplant. 

Bij een brand in de oorlog, op 24 mei 1943, ging veel turf en hei op de Paardekop in vlammen op. In 1946 besloot men bos aan te planten voor de productie van hout. Vandaag de dag is dit bos 137 hectare groot. En elk jaar breidt de natuur zichzelf uit door houtgroei en zaailingen, zoals eikels die wortel schieten. Het bos groeit bijna 795 kubieke meter per jaar. Dat is maar liefst een boom per dag!

Een deel van deze wandelroute is gelijk aan het Natuurleerpad De Paardekop.

Wandeling De Paardekop verlengen

Deze wandeling is eenvoudig te verlengen met ongeveer 3,1 km. De totale wandeling (7,9 km) duurt dan ongeveer twee uur. Om deze route te lopen, volg je de volgende knooppunten: 30, 31, 34, 35, 36, 37, 38, 33, 32, 30. 

Startpunt

Putteweg 63
5813 BB Ysselsteyn

Herkenningspunt

Nabij kruising Konijnenweg, Ontginningsweg en Puttenweg

Lengte

4.75 km

Type

Knooppunten route

Knooppunten

30, 31, 34, 35, 36, 37, 33, 32, 30

Weg type

Onverharde wegen

Parkeren

Parkeerplaats nabij informatiebord

Meer info / print / GPX

Beoordeling


Gemiddelde van 4 beoordelingen | Sinds 3 juli 2016

Francois Teunissen
19 augustus 2018

Prachtig gebied. Jammer dat het zelfde weer gebeurde als gisteren tijdens de museumwandeling. Weer paaltjes weg, O.a. tussen 33 en 32.

[Opmerking van de redactie]: Na deze routebeoordeling zijn de paaltjes hersteld en zijn er extra routepaaltjes toegevoegd. 


Inkie
25 december 2017

Mooie gevarieerde route, met op sommige momenten zicht op military parcours voor paarden. Leuke en hoge klimtoren.


J.Joosten
30 oktober 2016

Mooie route met uitkijktoren. 


Lidia & Eric
3 juli 2016

Goed bewegwijzerde wandeling in een zeer rustige omgeving.


U wordt geïnformeerd wanneer eventuele klachten zijn opgelost
Loader
Nieuw
Deze route op je smartphone,
handig en leuk!
Download de app

Download gratis in de App store of Google play

Bezienswaardigheden langs deze route