Maak hier een account aan om beoordelingen achter te laten en favorieten op te slaan.

Stadswandeling Gennep

De wandelroute begint voor het oude stadhuis. Dit monumentale gebouw is tussen 1612 en 1617 gebouwd in Hollands renaissance stijl door Willem van Bommel uit Emmerik. Zijn hand herkent u ook in de stadhuizen van Venlo en ‘s-Heerenberg.  In de achthoekige traptoren bevindt zich een carillon met 25 klokken. Het stadhuis heeft in de loop der eeuwen meerdere functies gehad, zoals kantongerecht, postkantoor, gevangenis, etc.

Links ziet u de protestantse kerk uit 1663. De stijl is vroeg barok. Het is de oudste protestantse kerk in Nederland die door de protestantse gemeenschap met eigen middelen gebouwd werd. De architect is Pieter Post, een van de bekendste architecten uit de gouden eeuw. Hij werkte met zijn leermeester Jacob van Campen in het hertogdom Kleef, waar Gennep destijds toe behoorde. Johan Maurits van Nassau-Siegen, in die tijd stadhouder van Kleef, had beide architecten naar het hertogdom gehaald. Ze bouwden ook zijn stadskasteel in Den Haag: het huidige museum het Mauritshuis.

In de hoeknis van het woonhuis op nr. 2 staat een beeld van St. Norbertus. Hij is rond 1080 geboren op het Genneperhuis als zoon van de Heer van Gennep. Norbertus is de stichter van de orde der Norbertijnen. Hij werd in 1126 aartsbisschop van het Duitse Maagdenburg, waar hij in 1134 is overleden. Sinds 1627 bevinden zijn relieken zich in het Norbertijner klooster Strahov in Praag.

De put op de Markt voor het stadhuis is het restant van de oude stadspomp waarvan enkele meters verderop een replica staat. De inwoners van Gennep betaalden vroeger pompengeld en waren verplicht emmers in huis te hebben om bij brand te gaan blussen.

U gaat nu schuin rechts richting museum ‘Het Petershuis’. Dit is een laatmiddeleeuws pand, vormgegeven in laatgotische stijl, met hoge trapgevels en korfboognissen in de voorgevel. Het heeft waarschijnlijk oorspronkelijk als pakhuis gediend. De laatste eigenaar, prof. Johan Peters, heeft het gebouw aan de Gennepse gemeenschap geschonken. Na een grote restauratie is het sinds 1983 als museum in gebruik. Het museum exposeert regionale cultuurhistorie en hedendaagse kunst.

U loopt rechts de Niersstraat in. Dit was ooit de drukste winkelstraat van Gennep. U volgt de Niersstraat tot aan de Niersbrug. Links ziet u een gebouw met de naam de Genneper Molen. Vanaf de middeleeuwen tot aan de grote brand in 1886 heeft hier een watermolen gestaan. Het huidige pand, uit 1899, had tot 1982 de functie van houtbewerkingsfabriek. Tot 1918 dreef een gigantisch waterrad op de snelstromende Niers de machines aan.

Aan de overkant van de weg ligt het Vrijheidsplein. Hier staat het beeld ‘De Barmhartige Samaritaan’ door Jac Maris in 1953 vervaardigd. Dit oorlogsmonument en diverse plaquettes bij de brug herinneren o.a. aan de vele soldaten die tijdens de bevrijding van Gennep in 1945 gesneuveld zijn. De ‘luisterkei’ is onderdeel van de Liberation Route en vertelt het verhaal van de slag om Gennep.

Deze was samen met de slag om het Reichswald de start van het grote Rheinlandoffensief.

U keert nu terug naar de Niersstraat en gaat deze halverwege, linksaf, de Kromme Elleboog in. U komt dan uit op de Houtstraat. Als u de Houtstraat (linksaf) uitloopt komt u op de Niersweg. Het huis direct aan de overkant was in de 17e eeuw een oliemolen en later een leerlooierij. U steekt de  Niersweg schuin over en gaat de dijk op; u volgt het voetpad naar beneden naar het Nierspark. U ziet rechts een aantal gemetselde muren, die de golven van de Niers bij hoogwater verbeelden. Kijkt u naar de hoge rivierdijken, dan begrijpt u dat de Niers bij tijd en wijle een forse omvang kan hebben. U gaat nu rechts weer de dijk op en via het platform naar de Niersweg.

Linksaf loopt u in de richting van de ‘nieuwe’ St. Martinuskerk aan de Zuid-Oostwal. Deze kerk is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van architect Nico van der Laan.  Het in basilicastijl vormgegeven kerkgebouw is een mooi voorbeeld van de Bossche School. Achter het hoofdaltaar is een muurschildering van Theodore Strawinsky,  zoon van de componist Igor Strawinsky. In de toren hangen 3 historische klokken, afkomstig uit de oude Martinustoren, waarvan de oudste uit 1434 is. De crypte onder het kerkgebouw is ingericht als religieus museum. Voor de kerk staat een bronzen beeld van Sint Martinus te paard.

De Zuid-Oostwal is vernoemd naar de vroegere omwalling rond het historische centrum. Tot 200 jaar geleden werd Gennep omsloten door stadsmuren, ook wel ‘stadswallen’ genoemd. In de muren waren 4 grote toegangspoorten: de Maaspoort, de Nierspoort, de Zandpoort en het Norbertuspoortje. U ziet straks, aan de Noord- en Zuidwal, mooi gerestaureerde delen van de oude stadsmuur.

Aan de overkant van de Zuid-Oostwal, na huisnummer 8, ziet u rechts op de achtergrond het oudste huis van Gennep. Dit gotische ‘Pinakelhuis’ dateert van omstreeks 1525. Het is het enige huis dat de grote stadsbrand van 1597 heeft overleefd.

 U gaat rechtsaf de Zandstraat in. Let in deze straat op de bijzondere gevels van verschillende panden. U ziet hier klokgevels, allerlei vormen van siermetselwerk, ornamenten, kroonlijsten en elementen in jugendstil/art nouveau.

Voorbij het winkelcentrum ‘Clarenshof’ gaat u linksaf de Maasstraat in. U ziet aan de rechterkant een voormalige stal met een dubbele deur in een korfboogvormige opening. Tot 1860 stonden hier paarden gestald voor de postkoets die van Nijmegen naar Venlo reed. Op de postroute moesten de paarden om de 20 kilometer gewisseld worden. Als u de straat uitloopt ziet u links het kunstwerk ‘de stier’, een ontwerp van Pieter Kortekaas. Het herinnert aan de Maaspoort, die als doorlaatplaats voor het vee van de stadsboeren diende.

U gaat rechtsaf de Maaskempweg in. Sla vervolgens rechts het Melkstraatje in. Rechts kunt u nog duidelijk zien hoe de stadsgracht vroeger langs de oude stadsmuur liep. Aan het einde van het Melkstraatje gaat u rechtsaf terug naar het centrum. Bij de Haspel gaat u rechtsaf. Aan uw rechterhand ziet u een gotische toren, het restant van de oude St.-Martinuskerk die in de tweede wereldoorlog is verwoest. Deze toren is omstreeks 1865 gebouwd naar het ontwerp van de beroemde architect Pierre Cuypers. Tegenwoordig is hier het bezoekerscentrum Martinustoren waar u op interactieve wijze informatie krijgt over de historie en natuur van Gennep en het land van Maas en Niers.

Daarna gaat u rechts Maria-Oord in, langs de stadsmuur. U ziet hier een replica van een van de kruittorens. Vervolgens linksaf richting de Doelen en u steekt het zebrapad en het parkeerterrein over. Voor u ligt het Ellen Hoffmanplein. Dit is vernoemd naar een van de Joodse medeburgers die tijdens de oorlog vermoord werden. Het unieke mozaïkplein is gemaakt door de uit Gennep afkomstige kunstenaar Frans Smeets en zijn dochter Isabelle. Gennepse burgers uit allerlei maatschappelijke geledingen hebben hen daarbij geholpen. Het plein wordt omsloten door twee markante gebouwen: links het gemeentekantoor (1994) en rechts de bibliotheek (1999). De gebouwen zijn ontwerpen door de architecten Alberts en van Huut o.a. bekend van het gebouw van de Gasunie in Groningen.

Voor meer informatie over Gennep en omgeving kunt u terecht bij het Toeristisch Informatiepunt Gennep op het Jan Lindersplein.

Start location
Markt, Gennep
Herkenningspunt
Stadhuis Gennep
Lengte
2 km
Parkeren
U kunt uw auto parkeren in het Melkstraatje, dit ligt aan de route

Average of 1 reacties.

Ingediend door imagro op wo, 05/09/2018 - 08:20

Permalink

Naam
Jos Peusen
Beoordeling
Bericht
Ontzettend leuke en informatieve wandeling door het verrassende Gennep. Met veel behulpzame inwoners van Gennep langs de route (o.a. de mevrouw van de VVV) om je met raad én daad bij te staan. Persoonlijk hoogtepunt : de Genneper Molen

Route: 2 km

De Wellsche Hut

In het bosrijke gebied van de Maasduinen ligt al honderd jaar De Wellsche Hut. Het restaurant ligt in Well en het dorp kent oude verhalen en mythes. Bijvoorbeeld het verhaal van Jan den Duvel die…

Lees meer
Struinommetje Maas
8 km | Heumen

Andere routes

15 km

Rozenroute (15 km)

Velden

Lees meer
24 km

Kunstroute Peel en Maas

Kessel

Lees meer
31 km

Draken en Kastelen fietsroute Beesel-Peel en Maas

Beesel

Lees meer
5 km

Joden van Gennep wandeling

Gennep

Lees meer